Alpinistično & turno smučanje

 

Alpinistično smučanje predstavlja nadgradnjo ekstremnega smučanja poznanega tudi pod imenom turno smučanje v visokogorju, ki se odvija na večjih strminah (nad 45 stopinj) oziroma bolj izpostavljenih pobočjih, kjer vsak zdrs ali padec predstavlja resno nevarnost.

Začetki alpinističnega smučanja v visokih alpskih stenah segajo v sredino tridesetih let. Opazno pa je postalo šele začetkom sedemdesetih let in takrat kmalu zaživelo tudi v Sloveniji.

Pri alpinističnem smučanju se uporablja več načinov ocenjevanja težavnosti, ki upoštevajo več elementov, predvsem pa naklonino in izpostavljenost. Pri nas se je udomačila francoska lestvica, ki ima sedem osnovnih stopenj za skupne težave smučarskega podviga (I-VII). Pokriva vse težavnosti, od najlažjih turnih, do najtežjih alpinističnih smukov. Pri težavnostih okoli III stopnje turno smučanje brez ostre meje preide v alpinistično.

V gorskih razmerah je pri turnemu smučanju zelo pomembno, da imate ustrezno zaščito oči in jasen vid, zato smo ponosni, da pri Sports & Optics Lab z znamko Cébé sodelujemo z vrhunskima turnima smučarjema Davom Karničarjem in Nejcem Kuharjem.

 

V življenju se izjemno zanašamo na vid, še posebej pri športu, kjer je jasen, nemoten vid nujen ne le za zmogljivost, a tudi za varnost. Za turno smučanje priporočamo očala Cébé Proguide.