a { color: blue; }

Gorski tek

Gorski tek nam na lep način predstavi Jasna Zagrajšek v svojem članku:

To je disciplina, ki je najbližja teku na dolge razdalje. Raznolikost proge v naravnem okolju pogojujeta vrsta podlage in konfiguracija terena. Začetek teka je ponavadi ob vznožju hriba ali gore, nato pa tečete po uhojenih gozdnih in planinskih stezah oziroma terenih, ki jih uporabljajo pohodniki. Priporočam, da tečete po označenih in varnih poteh, kjer je majhna možnost planinskih nesreč.

Tek na goro pa je mešanica vsega: vzpenjanje, spuščanje in vmesni ravninski deli. Je pravo doživetje, tako rekoč tekaška osvojitev gore. Seveda ni potrebno, da takoj stečete na vrh Alp.

Dolžino in višinsko razliko, ki jo želite premagati, si podaljšujete oziroma zvišujete postopoma. Tako prilagodite telesni ustroj (mišice, živčevje, dihalni in živčno-mišični sistem), da lažje premaguje obremenitve.

Kot pri planinarjenju se tudi pri teku določi cilj. Najbolje je, da je to kraj, s katerega imate čim širši in lepši razgled v dolino. Tako se naužijete lepote narave, svežega zraka in tišine.

Preden pa se odločite za to vrsto teka, se morate naučiti osnov in imeti za sabo treninge po programu.

 

Pri gorskem teku je zelo pomembno, da imate ustrezno zaščito oči in jasen vid, zato smo ponosni, da pri Sports & Optics Lab z znamko Cébé  sodelujemo z vrhunskimi gorskimi tekači kot so Marjan ZupančičNejc Kuhar in Tilen Potočnik.

 

V življenju se izjemno zanašamo na vid, še posebej pri športu, kjer je jasen, nemoten vid nujen ne le za zmogljivost, a tudi za varnost. Za gorski tek priporočamo očala Cébé S’Track

 

Povezave: