Alpinizem

Alpinizem je dejavnost, ki zajema plezanje, hojo, smučanje v gorskem svetu zlasti po brezpotjih, pogovorno pa ga razumemo kot plezanje. V Slovarju slovenskega knjižnega jezika pomeni vedo o Alpah in alpinistiki, vzpenjanje na visoke vrhove po nezavarovanih, nezaznamovanih smereh pa je alpinistika.

Med naše najboljše alpiniste se nedvomno uvrščata  Marko Prezelj in Davo karničar, ki imata za seboj že ogromno izjemnih dosežkov.

V osnovi ga lahko razdelimo na zimski in letni alpinizem.

Letni

Zavzema plezanje večraztežajnih skalnih smeri. Načini napredovanja pri plezanju so različni, v zadnjem času prevladuje prosto plezanje, poznamo pa tudi tehnično plezanje. Smeri so lahko različno opremljene, klasični alpinizem zagovarja sprotno nameščanje varovanja oziroma odklanja nameščanje svedrovcev v stene. Poznamo tudi daljše smeri, opremljene s svedrovci, kar pa spada pod športno plezanje (kar pa ne drži vedno).

Zimski

V grobem ga razdelimo na plezanje snežno-lednih in kombiniranih smeri, ledno plezanje, alpinistično smučanje in deskanje. Delno v isto skupino uvrščamo tudi turno smučanje in pristopi na vrhove (v zimskem času). Plezanje snežno-lednih in kombiniranih smeri se velikokrat prepleta z lednim plezanjem, saj se v daljših smereh pogosto pojavljajo ledni deli. Kombinirano plezanje predstavlja skalne odseke v snežno-lednih smereh. Plezajo se lahko s klasično tehniko (prosto ali tehnično) ali z drytoolom (plezanje s cepini in derezami).

V gorskih razmerah je zelo pomembno, da imate ustrezno zaščito oči in jasen vid, zato smo ponosni, da pri Sports & Optics Lab z znamko Cébé sodelujemo z vrhunskima alpinistoma Davom Karničarjem in Markom Prezljem.

Za kakršnokoli udejstvovanje v gorah, še posebej pa alpinizem, Vam priporočamo očala Cébé Proguide s samoprilagajočimi stekli, ki vam omogočajo zaščito pred elementi in optimalno vidljivost v vseh razmerah.